Jokertekens in tekenreeksvergelijkingen

   

Tekenpatronen vergelijken is een ingebouwde functie waarmee u over een veelzijdig hulpmiddel beschikt voor het vergelijken van tekenreeksen. De volgende tabel geeft een overzicht van de tekens die u met de operator Like kunt gebruiken en waarmee deze tekens overeenkomen.

Teken(s) in patroon Komt in expressie overeen met
? EΘn willekeurig teken
* Nul of meer tekens
# EΘn willekeurig cijfer (0 - 9)
[tekenlijst] EΘn willekeurig teken dat in tekenlijst voorkomt
[!tekenlijst] EΘn willekeurig teken dat niet in tekenlijst voorkomt

U kunt een groep van een of meer tekens (tekenlijst) tussen haken ([ ]) gebruiken om na te gaan of ΘΘn teken in de expressie overeenkomt met de tekens in de opgegeven lijst. In deze lijst kunt u bijna alle tekens in de ANSI-tekenset opnemen, inclusief cijfers. De speciale tekens linker vierkant haakje ([ ), vraagteken (?), hekje (#) en sterretje (*) kunnen alleen worden gebruikt om zichzelf aan te duiden wanneer u deze tekens tussen vierkante haakjes plaatst. U kunt het rechter vierkante haakje ( ]) niet letterlijk in een groep gebruiken, maar wel als afzonderlijk teken buiten een groep.

In tekenlijst kunt u behalve een eenvoudige lijst van tekens tussen vierkante haakjes ook een tekenbereik opgeven, waarbij u een afbreekstreepje (-) gebruikt om de boven- en benedengrens van het bereik van elkaar te scheiden. Als patroon bijvoorbeeld [A-Z] bevat, levert dit een overeenkomst op wanneer op de corresponderende positie in expressie een hoofdletter in het bereik van A t/m Z staat. U kunt meerdere reeksen tussen de vierkante haakjes opgeven zonder scheidingstekens te gebruiken tussen de reeksen. Zo komt het bereik [a-zA-Z0-9] overeen met elk alfanumeriek teken.

Andere belangrijke regels bij patroonvergelijkingen: